4 Kasım 2013 Pazartesi

Mathias Enard'ın Michalengelo'su

Rönesansın önemli ressamı,mimarı ve heykeltıraşı Michelangelo'nun mistik Osmanlı topraklarına yaptığı yolculuğu inceleyen Mathias Enard, sanatçının kaygılarını, duygularını ve heyecanlarını Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara isimli kitabında okuyucu ile buluşturuyor. 



13 Mayıs 1506 günü Haliç'te bir köprü yapmak üzere Sultan 2.Bayezit'ın isteği üzerine ünlü Heykeltıraş İstanbul'a ayak basar. Daha önce tanışmadığı bu gizemli kültür, ünlü sanat adamını içerisine alır. Oryantalizmle ilk kez tanışan Michalengelo, İstanbul'a hayran kalır. Kitap, Michalengelo'nun anı defteri, İstanbul'dan Floransa'ya gönderdiği mektuplar ve dönemin önemli isimlerinden Michalengelo'ya İstanbul ziyaretinde eşlik eden kişilerin hatıralarından esinlenerek yazılmıştır. 



Sultanın aynı köprü projesi için ezeli rakibi Leonardo Da Vinci'nin reddedildiğini duyunca proje ile ilgilenir ve İstanbul'a kadar gelir. Köprü projesi tamamlanmadan İstanbul'dan kaçarak ayrılmak zorunda kalan Michalengelo, ardında sinirli bir padişah, aşık bir şair ve ölü bir şarkıcı bırakacaktır. Michelangelo'nun çizdiği haliç köprüsü ile yapımından 2 yıl sonra henüz tamamlanmadan büyük bir deprem ile boğazın sularına gömülüp tarihe karışacaktır. Enard'ın ustaca yazılmış bu romanını büyülenerek okuyacaksınız. Yeni kitabı Hırsızlar Sokağı ise şimdiden pek çok eleştirmen tarafından olumlu not aldı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder