11 Kasım 2014 Salı

İş Sağlığı Ve Güvenliğinin Önemi


Son günlerde bizi ülkece yasa boğan çeşitli iş kazaları haberleri alıyoruz. Bulunduğumuz yüzyıla ve teknolojik altyapıya hiç uymayan bu iş kazaları, iş sağlığı ve güvenliği konusunun ülkemizde ne derece ciddiye alındığını da sorgulatıyor elbette. 

İş kazalarının nedenlerinin başında devletin denetimsizliği geliyor. Çalışma izni olmayan, işçilerine sosyal haklarını vermeyen, onları eğitmeyen, onların canını korumak adına hiçbir önlem almayan iş verenler de en az devlet kadar suçlular. İnsan hayatının bu derece ucuz görülmesi, yaşanan trajedilere rağmen hala önlemlerin alınmamış olması ve gerçek suçluların halen ceza almayışı da ülkemizdeki sorunların başında gelmektedir. 

Peki ya bu durumu kader olmaktan nasıl çıkarabiliriz? Bunun için öncelikle devletin en üst kademesinden halkın en alt tabakasına varana kadar bir çeşit bilinçlendirme çalışması yürütülmelidir. Böylece insana ve insan hayatına daha fazla değer verilmelidir. Ayrıca devletin denetimlerini sıklaştırması, kurallara uymayan firmaları kapatması, ya da çalışma iznini elinden alarak caydırıcı cezalar vermesi gerekmektedir. Böylece iş verenlerin çalışanlarına daha insani şartlar sağlayacakları, onların hayatlarına değer verecekleri görülecektir. Diğer yandan çalışan kişilere de iş sağlığı ve güvenliği konusunda düzenli aralıklarla eğitimler verilerek çalışanların güvenliği sağlanmalıdır.

İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda bugün birçok eğitim sertifikaları verilmektedir. İş güvenliği uzmanlarının almaları gereken bu eğitim sertifikaları, günümüzde daha da önem kazanmış durumdadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder